Fotosnack

Följa bloggar och kommentarer

Då jag är med i Fotoutmaningen 365 Foton följer jag ganska många bloggar från olika portaler (wordpress, blogspot/blogger, fristående wordpress osv). Det vore önskvärt att hitta ett sätt att lätt kunna vara aktiv på dessa bloggar samt hålla sig uppdaterad när nya inlägg och kommentarer görs.

Jag har under en veckas tid provat olika sätt/ställen (appar/webadresser) att följa bloggar på. Det finns en uppsjö av olika RSS-läsare som hjälper användare att hålla reda på om nya inlägg tillkommit på de bloggar man följer utan att behöva gå in på respektive blogg.

Självklart finns för och nackdelar med de flesta läsarna. Den största nackdelen som jag ser det är att det är svårt att hålla sig uppdaterad om jag som användare har fått svar på en kommentar jag har gjort på en blogg.

Det jag har kommit fram till och det som passar mig bäst är att dela upp följandet på olika appar beroende på vilket bloggverktyg som används. Det är naturligtvis inte tvunget att dela upp flödet, men för mig kommer det nog att bli det smidigaste sättet. WordPress.com följer jag via Readercentralen, fristående bloggar (likt min egen) via Feedly och Blogger/Blogspot samt bloggar jag bara läser följer jag via Bloglovin.

Jag har inte hittat något bra sätt att hålla mig uppdaterad vad gäller kommentarer på bloggar som drivs via Blogger/Blogspot. Återkoppla gärna till mig om Du har några bra tips!

Ytterligare ett problem med Blogger/Blogspot är att det är svårt att kommentera från en iPad. Väldigt ofta försvinner kommentarerna ut i tomma luften.

Readercentralen

Det här är det absolut bästa verktyget för att följa, kommentera och gilla bloggar som drivs via wordpress.com (ej fristående wp-bloggar, likt min egen). NikonNettan har gjort ett riktigt bra inlägg hur man kommer igång med readercentralen, läs här.

Det går givetvis att följa alla typer av bloggar härifrån, men det är bara wordpress.com som hanteras vad gäller uppföljning på kommentarer. Du får kommentarsuppföljning på de inlägg där du själv har kommenterat, dvs likt Facebook.

Uppdatering av flödet sker snabbt för wordpress.com-bloggar. För övriga tar det väldigt lång tid innan flödet uppdateras.

Feedly

På Feedly har jag valt att följa de bloggar som inte drivs via WordPress.com eller Blogger. Här finns nämligen stöd för att se när kommentarer görs på bloggar (dock ej Blogger). Nackdelen här är att du ser alla kommentarer som görs på inlägg, inte bara från de inlägg där Du själv har skrivit en kommentar.

Uppdateringen tar ganska lång tid, men inte fullt lika lång tid som för Readercentralen.

Bloglovin

Bloglovin har ett tydligt gränssnitt och det här är nog min favorit för att följa bloggar som jag bara läser. Detta mycket på grund av att flödet uppdateras snabbt. Här har jag dock inte funnit något stöd alls för att bli uppdaterad när nya kommentarer görs.

 

3 thoughts on “Följa bloggar och kommentarer

  1. Jättebra översikt! Jag har också två olika siter för att följa bloggar (wordpress och bloglovin). Känner att det underlättar när bloggarna har olika bloggmotor. Det fungerar hyfsat bra, men ger inte någon helhetsöversyn. Vilket skulle underlätta när man är med i fotoutmaningen…

Kommentera