FotosnackKreativ fotografering

Olja och vatten

I oktober 2012 hade jag en period då jag fotograferade vatten och olja i parti och minut. Hur roligt som helst att testa olika varianter för att få fram önskvärt resultat.

Utrustning: Stativ, Nikon D40, Tamron’s Macro 60 mm, fjärrutlösare, lampor från IKEA, glasskiva, färgade papper/vaxduk/servetter, ”klossar” att ställa glasskivan på, vatten och olivolja.

Inställningar på kameran: ISO 200, 1/100 sek, f 3.5, RAW

Vid mina första försök hade jag ganska mycket olja i vattnet och rörde runt för att oljedropparna skulle separera sig. Har för mig att jag hade i en gnutta diskmedel också.

DSC_0217

Problemet (som ni ser nedan) när jag rörde runt i blandningen var att det skapades luftbubblor också. Dessa tyckte jag var lite störande.

DSC_0002

 

DSC_0187

Så här såg det ut när jag tog mina favoritbilder. Den här gången hade jag inte alls lika mycket olja i vattnet. Jag duttade bara i några droppar.

SAM_1586

Så här såg bilden ut innan jag började redigera den.

Oredigerad

Första bearbetningen av bilden gjordes i Adobe Camera Raw där jag förstärkte färgerna och ökade kontrasten.

DSC_0044 red i ACR
Redigerad i ACR (Adobe Camera Raw)

Efter det redigering i Photoshop, beskar bilden och ”städade” bort lite oönskade fläckar.

DSC_0044 red i PS
Redigerad i PS (Photoshop)

Viktigt att tänka på är att kameran är helt parallell med vattnet för att få så bra skärpa som möjligt. Fjärrutlösare eller fördröjd självutlösning är att föredra för att slippa skakningsoskärpa.

Här är ytterligare några favoriter:

DSC_01104 thoughts on “Olja och vatten

Kommentera