Götborg SkärgårdUtflykterVästkusten

Öckerö – påskefyrn

Igår, på påskafton, bevittnade jag för första gången den traditionsenliga ritualen att tända påskefyrn. Ja, det var verkligen en ritual, för mig som utomstående, var det på gränsen till sektliknande 😉 På öarna tävlar man om vem som kan samla ihop (och stjäla) mest granar och sen hålla dem gömda fram till påskafton för att sedan bygga den största påskfyren och som brinner längst. Det hela startar redan efter jul och kan gå riktigt hett till när grankriget startar. Vid sidan av den riktiga fyren byggs även en så kallad narrefyr. Den tänds först för att försöka lura andra att tända sina brasor. Det gick ett program på SVT för några dagar där detta spektakel beskrevs.

Här följer en serie bilder från dagen och kvällen. Vi stod vid Norgården på Öckerö och som ni kan se var vi inte ensamma. Klicka på miniatyrerna för att starta bildspelet.

 

2 thoughts on “Öckerö – påskefyrn

Kommentera