FotosnackTips Lightroom

Ge dina bilder en matt effekt – Lightroom

Jag tänkte visa hur man på ett enkelt sätt kan lägga till en matt effekt på bilder genom att använda tonkurvan i Lightroom och även spara inställningen så att den är lätt att använda gång på gång. Nedan ser ni en bild före och efter justeringen.

Tonkurva_01
Före och efter

Börja med att se efter hur dina inställningar se r ut för Tonkurvan. Så här ska det se ut:

Tonkurva_02
Korrekt utseende på inställningarna av Tonkurvan.

Om Tonkurvan ser ut enligt nedan, klickar du på den inringade knappen. Din Tonkurva ändrar då utseende och ser ut som på bilden ovan.

Tonkurva_03
Klicka på den inringade knappen.

Nu är det dags att göra två kontrollpunkter på Tonkurvan. Med ett enkelt klick på musen skapar du en kontrollpunkt. Placera dem enligt bilden nedan.

Tonkurva_04
Två kontrollpunkter.

Efter detta är det dags att skapa den matta effekten. Ställ markören över den punkt som befinner sig längst upp till höger, klicka och dra punkten nedåt. Gå sedan till punkten längst ner till vänster och dra den uppåt. Hur mycket du ska dra i dessa punkter är en smaksak. Ju mer du drar i punkterna desto mer matt effekt får du.

Tonkurva_05
Ställ in önskat mängd matt effekt genom att dra i de markerade punkterna.

Om du vill spara inställningarna av Tonkurvan klickar du på texten Egen bredvid “Punktkurva:” Välj alternativet Spara… i listan och namnge din inställning, tex Matt effekt.

Nästa gång du vill lägga på den här effekten klickar du på texten bredvid “Punktkurva:” och då visas din sparade effekt i listan. Bara att klicka på den raden och vips så har du åstadkommit matt effekt på ett foto till.

Tonkurva_06
Spara din inställning för att kunna återanvända effekten på fler bilder.

Jag hoppas att det här har varit till hjälp. Har du några frågor går det bra att kommentera inlägget.

One thought on “Ge dina bilder en matt effekt – Lightroom

Kommentera